6. září 2022, Tadeáš Mima

Závěr jsme dohráli velmi dobře, těší po Karviné Trousila

Kontaktní gól znamenal komplikaci, ale vyškovští fotbalisté si poradili. Na domácím stadionu v Drnovicích nenechali Karvinou, aby se dotáhla na remízu, a sami si připsali plný počet bodů do tabulky FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY. Utkání podrobně bilancoval na pozápasové tiskové konferenci trenér Jan Trousil.

Ze zápasu s Karvinou si odnášíte důležitou výhru. Jak jste uvažovali o sestavě?
Po minulém zápase na Dukle, kdy jsme měli v prvním poločase laxní střed zálohy a hodně jsme kazili přihrávky, jsme se rozhodli do toho sáhnout. Nasadili jsme Daa, jenž vypadal dobře v tréninku. Sice hráč menšího vzrůstu, ale technicky i rychlostně velmi kvalitní. Ze základní sestavy jsme tedy vzali Jambora a vrátili jsme Laha (Lukáš Lahodný, pozn. red.), jelikož soupeř měl hodně vysokých hráčů. Chtěli jsme tím eliminovat karvinské standardky. Do hry šel Kršoun (David Krška, pozn. red.), jehož jsme nechali odpočívat na Dukle, aby nám teď pomohl. Po posledním tréninku před duelem jsme ještě oddělali Fofanu, kterého nahradil Alexis.

Co samotná hra?
První poločas byl výborný, dali jsme dva góly a měli jsme další šanci přes Daa. Potom škoda, že jsme nezvýšili na 3:0, zatímco soupeř nás ohrozil po standardce Durosinmi. Kluky jsme o pauze upozorňovali, že do toho Karviná šlápne, vymění hráče a zjednoduší. Kluci následně měli problém s Durosinmim, jenž vyhrával souboje a sklepával blízko našemu vápnu. Do 60. minutě jsme byli velmi dobře poskládaní, bohužel však přišla lacina branka na 1:2, kterou jsme si dali sami a soupeři nechala narůst křídla. Musím ovšem kluky pochválit, protože Karviná si už šanci ani přes vysoké držení míče nevytvořila. My jsme měli brejkové situace a kluci závěr dohráli velmi dobře.

Jaké byly pocity po inkasovaném vlastňáku?
Prostě byl tam. Myslím si, že šlo trochu o nešikovnost, že po balónu šel Filda (Filip Štěpánek, pozn. red.) pravou nohou. Kdyby hrál levou, mohl ho odehrát pryč. Nikdo tam nebyl. Je to nešťastná branka, ale vykoupili jsme se vítězstvím.

Překvapilo vás, že se Karviná v první půli neuměla příliš dostat do utkání?
Připravovali jsme se, že protivník bude hrát ve formaci 3-4-3 jako v posledních třech zápasech. Protože se jim ale výsledkově tolik nedařilo, udělali v rozestavení změnu. Bylo důležité, že jsme se dostali hned do vedení, ještě pak byly velké šance a působili jsme v první části velmi nebezpečně. Ve druhém poločase již byli nebezpeční oni – nasadili sestavu se třemi obránci, od nichž šly balóny rychle nahoru. Karviná se zlepšila, nicméně musím stopery pochválit za počínání ve vápně, kam chodily centry. Po pětačtyřiceti minutách mohl být rozdíl větší než 2:0, ale jsme rádi, že jsme vyhráli.

Po bombastickém startu se zdá, že Benny Kanakimana stagnuje v zakončení. Jak mu z toho pomoct?
S Karvinou měl asi třetí čtvrtý zápas, kdy šel sám na bránu a měl náskok před obránci, jenže příležitost nevyužil. Akci může řešit míčem pod sebe na spoluhráče, který by mohl střílet do prázdné brány, nicméně říká, že v rychlosti se už nepodívá do strany a má jedinou myšlenku: dát gól. Zakončení je ale pořád stejné – placírka na přední tyč. Bavíme se o tom a říkám mu, že může zkusit aspoň dát ránu nártem pod břevno, aby se gólmanovi těžko zasahovalo. Většinou jde ovšem o placírky, jež mu několikrát nevyšly. Naštěstí se tentokrát míč po jeho střele odrazil k Lahovi, který to uklidil. Bennymu ukazujeme situace na videu, aby viděl, že tam má volné spoluhráče a v jakém úhlu stojí brankář. Musí se s ním pracovat, aby své pozice efektivně proměňoval.

Lahodný nastupoval jako defenzivní záložník, ale paradoxně zařídil oba góly…
Není to tak striktní. Měli jsme tam Kršku s Lahodným, přičemž když jeden z nich balón vyveze, druhý zůstává ve svém prostoru. Není to o tom hrát na dvě šestky, ale o rozehrávce. Aby se nám tam točili, protože nemáme vysokého útočníka na nákop. Musíme stále něco vymýšlet. Samozřejmě občas přijdou ztráty a pak je těžké, když soupeř začne zlobit jako ve druhé půli Karviná, kdy už neměla co ztratit. V zásadě se musíme dobře pohybovat v bloku a následně vyrážet do rychlých protiútoků.

První minuty zaznamenal proti Karviné Grant Ahanna Williams. Jak jste vnímal jeho hru?
Vnímal jsem ho pozitivně. Jde o rychlostní typ hráče, jenž je na tom velmi dobře kondičně. Není tak velký, dokáže podržet míč a je i silový. V závěrečné půlhodině utkání nám pomohl v soubojích. Oňas (Ondřej Vintr, pozn. red.) je jiný typ, musím ho však pochvalit za poslední zápasy na hrotu, jak se s tím rve. Grant je zase ten, co bude zapřený do obránce, bude držet balóny a půjde do koncovky, takže máme alternativy. Pořád nám ale chybí „hovado”, které bychom postavili na hrot, aby nám pomohlo sklepnout balón a rozjede akci ne od naší brány, ale na půlce soupeře. Právě Karviná si toto uměla v duelu udělat.

Do poslední fáze střetnutí šel na plac Michal Klesa. Jak pomáhají týmu jeho zkušenosti?
Na kluky v kabině působí velmi dobře. Když je nějaká nervozita, bere si je k sobě a dokáže jim vysvětlit, co je potřeba. Popsal jsem mu jeho roli v týmu, a plní ji velice správně. Ví, že s námi na utkání vždy pojede a na závěry pravidelně chodí. Když prohráváme, je schopný svými zasekávačkami tvořit šance. V případě náskoku dokáže kluky zklidnit a je pro nás důležitý. Kdyby chodil od začátku, kdy je soupeř čerstvý, bylo by to pro něj těžší. Věk nezastavíme – je mu 39, ale musím zaťukat, že má zatím prakticky vše odtrénované. Netrápí ho zranění, takže pořád je pro nás opravdu zásadní.

Ve F:NL dále čeká Třinec, potom pohár se Všechovicemi a následně domácí souboj s Prostějovem. Co bude důležité?
Abychom měli všechny kluky zdravé a vybrali to nejlepší, co bude k dispozici na zápasy. Po Karviné měli kluci volno a začali jsme od úterka trénovat. Chceme se teď co nejlépe připravit na Třinec, s nímž jsme dvakrát prohráli. Hrají systémem 4-4-2 a spoléhají se na silového útočníka Juřenu, celkově to je hodně poctivý a důrazný mančaft. Musíme se jim přizpůsobit, a to i skladbou sestavy. Máme pět velmi dobrých menších fotbalistů, nemůžeme je však na takového soupeře použít všechny, jinak by nás Třinec překonal ze vzduchu. Můžeme použít tři čtyři a zbytek doplnit, aby kostra zůstala.

V uplynulých dnech jste poslali Luala, Bakra a Traoreho na hostování do Blanska. Co by jim mělo působení přinést?
Hlavně vytíženost, protože nás je v kádru strašně moc. Trénovali jsme v šestadvaceti lidech plus tři gólmani. Pondělní a úterní trénink možná jde nějak udělat, nicméně od středy, kdy se věnujeme dalším formám her, už to tolik nelze, abychom posílali šest kluků někam běhat. Dani Lual je velice dobře ve hře. Když už teď startoval za Blansko proti Rosicím, volal jsem si se šéfem Rosic, který vyzdvihoval jeho výkon. Akorát ho limituje zakončení. Proto jsme chtěli, aby pravidelně hrát na vyšší úrovni než v A třídě. Nejdříve nebyl úplně nadšený, ale myslím si, že důvody pochopil a vzal je velice dobře. Hrát pravidelně ve třetí lize mu může jenom pomoct. To stejné Bakr, který dlouho chyběl kvůli zranění. Může nabrat kondici a herní praxi. A Traore je osmnáctiletý kluk, jenž také potřebuje nastupovat. Asi to nebudou poslední odchody – pořád nám někdo přebývá. Uzdraví se Němeček, a navíc o ty hráče, kteří moc nehrávají, je zájem. Uvidíme, jak to vyřešíme.

Více
Více
Více
Více
×
Dnes v 10:30 | MUZ
AC Sparta Praha B
MFK Vyškov