28. března 2023, Tadeáš Mima

Vyškov na mezinárodním poli: Jak se dařilo hráčům v repre pauze?

Reprezentační přestávka nepřinesla jenom přátelský duel Vyškova s Trenčínem. Zároveň řada fotbalistů nosící dres MFK vyrazila do světa, aby pomohla svým národním mužstvům v zápasech se silnými protivníky. Jak vyškovská enkláva obstála na mezinárodním poli?

Kompletní čas v obou zápasech reprezentace zvládl Sampson Dweh, který nastoupil jako stoper Libérie v kvalifikačních bitvách o Africký pohár národů. V prvním souboji s Jihoafrickou republikou se zrodila remíza 2:2, i když fotbalisté Libérie ztráceli již 0:2 a manko dotáhli až v nastavení druhé půle.

Hned pár dnů potom přišla také odveta se stejným protivníkem, jenže ani tentokrát nebyl Dweh na straně vítězů. JAR totiž uspěla 2:1 a situace ve skupině znamená, že postupové příčky patří Maroku a právě jihoafrickým hráčům. Bodově se Liberijští mohou ještě dotáhnout, rozhodující ovšem je vzájemná bilance právě pro JAR.

Ofenzivní hvězda klubu Bienvenue Kanakimana měla program jasný – připojila se k sestavě Burundi, před níž stála dvě přípravná utkání s Indonésií. V prvním z nich absolvoval Kanakimana plnou porci 90 minut, nicméně porážce 1:3 nepomohl zabránit. Napodruhé z toho byla pro Burundi remíza 2:2, vyškovský rychlík ale zůstal jen mezi náhradníky.

V nominaci Ugandy pro zápasy kvalifikace Afrického poháru národů byl Fahad Bayo. Reprezentační okno začal 45 minutami proti Tanzánii, kde branka nepadla. O poločase však trenér sestavu prostřídal, a to včetně Baya, zatímco Uganda později inkasovala a prohrála 0:1.

Ve druhém střetnutí se stejným soupeřem byl pouze náhradníkem, a proto šel do hry až od 63. minuty společně s Rogersem Matoem. A byl to právě Bayův kolega z ofenzivy, kdo rozhodl o výhře Ugandy 1:0 pár sekund před koncem duelu a vrátil šance týmu na boj o závěrečný turnaj. Dvě kola před koncem kvalifikace se Uganda bodově dotáhla právě na Tanzánii a je otázkou, kdo zvládne napínavý finiš lépe.

Z českých jmen byl v akci Barnabáš Lacík, jenž figuroval v nominaci pro Elitní ligu U20. Proti Polsku však nenaskočil a byl celou dobu jenom na lavičce. Na plac se dostal proti Portugalcům, kde stihl 23 minut a jednu žlutou kartu. V utkání ale pořádně řádil jeho klubový spoluhráč František Matys.

Matys se proti soupeři z Pyrenejského poloostrova střelecky prosadil ve 28. minutě a podílel se na výhře 3:0. Podařilo se mu tak ještě vylepšit bilanci z předešlého duelu s Poláky, kde naskočil až do jeho úplného závěru. V tabulce soutěže se Češi posunuli na průběžné třetí místo hned za reprezentace Itálie a Německa.

Ve výběru do jednadvaceti let nescházelo jméno Antonína Kinského, na trávník se ale nakonec nedostal. Nerozhodné bitvy s Belgií 0:0 i Nizozemci 1:1 tak sledoval jenom po boku svých spoluhráčů na střídačce.

Více
Více
Více
Více
×
Dnes v 10:30 | MUZ
AC Sparta Praha B
MFK Vyškov