7. dubna 2023, Tadeáš Mima

Alfou a omegou je, že nedáváme góly, konstatuje Trousil

Z Karviné se vracejí vyškovští fotbalisté s prázdnou. Za náročným měřením sil, která však přineslo i řadu slibných možností v podání hostů, se ohlíží trenér Jihomoravanů Jan Trousil. Zároveň hodnotí progres mančaftu oproti minulému domácímu utkání s Duklou Praha.

Z Karviné se vracíte s porážkou 0:2. Výsledek asi mrzí, když vezmeme v potaz vaše neproměněné šance…
V uplynulých dnech jsme s kluky mluvili ohledně toho, co bylo špatně proti Dukle. Nelíbil se nám přístup, agresivita, pohyb ani ochota jít si pro balón a hrát. Tady to ovšem bylo něco úplně jiného. Kluci ve středu hřiště i na krajích pracovali, měli jsme dobrou rozehrávku a dostávali jsme se jednoduše do šancí. Bohužel klíčové je to, zdali příležitosti proměníte. Kdybychom o poločase vedli 2:0, nikdo by se nedivil a mohli bychom do druhé půle využít ještě silnější zbraně v podobě brejků. Karviná by totiž musela hru otevřít.

Proč se to nepodařilo?
Bohužel jsme nechali soupeře dýchat a neproměnili jsme ani úplně největší šanci v 63. minutě. Nevím, proč neskončila gólem. Nedali jsme a hned za dvě minuty jsme byli potrestáni na 0:1. Bohužel jsme pak vyrovnávací branku už nedali a dostali jsme na 0:2. Ta branka již nic neznamenala, alfou a omegou našich výsledků na jaře ale je to, že nedáváme góly.

Čím si neproměněné šance vysvětlujete?
Kluci samozřejmě mají v hlavě pro každou situaci nějaké řešení. Myslím si, že Bayo tu svoji vyřešil velmi dobře – udělal kličku a dával do prázdné brány, jenže asi se nepodíval, že tam dobíhá protihráč. Ten potom vykopával míč na brankové čáře. U druhé příležitosti nevím, Alexis to tam udělal fantasticky a zbavil se všech soupeřů. Benny nejspíše podklouzl a netrefoval do prázdné, ale nevím, musíme se na to ještě přesněji podívat. Každopádně finální řešení je vždy na těch klucích, a bohužel pro nás to tentokrát nevyřešili správně.

Za celé jaro jste se trefili pouze jednou ze hry. Jak z toho ven?
Pořád dělat na tréninku věci, jež se týkají ofenzivy. Děláme to i teď, v tréninku není tlak, takže tam to hráči uklízejí, ale v zápasech klid chybí. Příkladem byl domácí duel s Opavou, v němž jsme měli čtyři pět obrovských šancí, nicméně jsme dali jenom jeden gól v desáté minutě a náskok nenavýšili. Na to, v jakém laufu Karviná teď je, jsme měli nabídnutých šancí hodně.

Co říkáte na zahozenou příležitost z finiše úvodního dějství?
Naneštěstí jsme gólově nenapodobili Duklu z předchozího kola, když jsme se objevili ve stejné situaci jako ona v závěru prvního poločasu. Dostali jsme se k hlavičce, ale šla pár centimetrů vedle. Nebudu se bavit o tom, že to je jen smůla – kluci se musejí v každé pozici zkoncentrovat natolik, aby skončila v bráně.

Ukázkou je kupříkladu Benny Kanakimana, jemuž to na jaře zatím nepadá. Myslíte si, že soupeři na něj už jsou připraveni?
Určitě jsou. Vědí, že byl na podzim skvělý rychlostně, proto na něj nasazují rychlejší hráče. Zavírají a zdvojují ho. Je pravda, že Benny se zatím dostal na jaře včetně poháru na Slavii do jediné šance doma s Opavou, kdy šel jako střídající hráč proti unavené obraně. I toto řešíme, jestli není aktuálně pro něj jednodušší varianta, kdyby zápas rozjel jiný hráč a on přišel až v průběhu a měl více prostoru na brejky. Včetně přípravy neskóroval nějakých osm devět utkání, nicméně předtím ta čísla měl a věříme, že se to v něm znovu probudí. Bohužel teď to tak není.

Více
Více
Více
Více
×
Dnes v 10:30 | MUZ
AC Sparta Praha B
MFK Vyškov