18. dubna 2023, Tadeáš Mima

Hurá na hanácké derby! Vyškov zabojuje venku s Prostějovem

Na pořádný zápřah se připravují fotbalisté Vyškova, které čekají v tomto týdnu hned dva zápasy FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY. Jako první je na řadě hanácké derby, v němž MFK míří na půdu čtrnáctého Prostějova.

Do nadcházejícího souboje půjdou Vyškované ve velmi dobrém rozpoložení. Důvodem je úchvatná koncovka minulého kola, kdy svěřenci trenéra Jana Trousila v samém závěru obrátili z 0:1 na 2:1 a sebrali všechny body houževnatému Třinci.

Důležité vítězství navíc ještě o chlup zdramatizovalo situaci na čele soutěže. Do pozice lídra se sice vrátila Příbram a odsunula za sebe Karvinou, čtvrtý Vyškov však na nejvyšší příčku aktuálně ztrácí pouhé tři body. Na třetí místo, které nyní patří Líšni a jako poslední zajišťuje baráž o postup do FORTUNA:LIGY, mu chybí jen jediný bod.

K tomu se blíží bitva s dalším týmem, jenž se podobně jako Třinec nachází ve spodních patrech tabulky. Prostějovu momentálně náleží čtrnáctá pozice s výhodou jediného bodu na sestupové vody. Kouč Trousil si ovšem dobře uvědomuje, že role papírových favoritů nemusí vůbec nic znamenat.

„Vůbec na to nehraju, druhá liga je totiž velmi vyrovnaná. Až do konce podzimu jsme to byli my, kdo byl stále považován za outsidera. Jestli nás někdo bere nebo nebere jako favorita, to jde úplně mimo mě,” konstatuje trenér Vyškovských. Mančaft se především stále soustřeďuje na stejné věci v přípravě.

„Nikdo tady není žádná hvězda, aby si na něco hrál. Vždy potřebujeme podat poctivý výkon, jenž Vyškov zdobil a dostal nás nahoru. O tom to je,” popisuje Trousil. Tým každopádně i přesto ví, v jaké situaci se Prostějov nachází. „Nemají vůbec špatné hráče, jen se jim teď nedaří. Hrají o holý život, podobně jako v předchozím kole Třinec,” dodává.

Prostějov na jaře ještě ani jednou nevyhrál. Ze šesti pokusů získal jenom dvě remízy 1:1, a sice s Chrudimí a Varnsdorfem. Poslední vítězství jeho mužstva se datuje do předposledního podzimního kola, když 5. listopadu porazil Duklu Praha 4:2. „Čeká nás druhý soupeř ze spodku tabulky. Hraje doma a potřebuje se vzdálit sestupovým pozicím. Zkrátka hraje o svoje bytí,” zdůrazňuje Trousil.

Podle trenéra bude obraz hry srovnatelný jako proti Třinci. „Počítám, že půjdou do každého souboje na tisíc procent a budou se snažit využít každé situace, kterou jim nabídneme,” vystihuje kouč MFK.

Historie vzájemných bitev ve F:NL dosud mluví jednoznačně pro Vyškov. V minulém ročníku přišlo vítězství 4:0 a remíza 2:2, v aktuální sezóně se pak zrodila další slavná výhra 4:1. Zůstává tak otázkou, jestli vynikající bilanci obohatí Jihomoravané o další velký výsledek také tentokrát na půdě protivníka.

Třiadvacáté kolo druhé nejvyšší soutěže je na programu ve středu 19. dubna. Hrát se bude od 17 hodin na prostějovském stadionu Za Místním nádražím. Vstupné na utkání bude zdarma, proto byste si regionální derby rozhodně neměli nechat ujít!

Více
Více
Více
Více
×
Dnes v 10:30 | MUZ
AC Sparta Praha B
MFK Vyškov