14. května 2023, Tadeáš Mima

Kameník: Těší nás tři body, už se ale díváme zase dále

Důležité tři body za výhru 1:0 míří na konto Vyškova. Jihomoravští fotbalisté přetlačili Vlašim a upevnili postavení na barážových pozicích FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY. Jak se zrodilo vítězství, popisoval trenér MFK Jan Kameník.

Ve Vlašimi jste vyhráli a posunuli se na druhé místo tabulky. Situace asi jde podle plánu, že?
Po tomto utkání to jde podle plánu. Chtěli jsme získat tři body, takže dejme tomu potom, co jsme body ztratili s Příbramí, jsme si je vzali zpět. Vítězství však musíme již hodit za hlavu a začít se chystat na duel, v němž hrajeme doma se Sigmou B. Jestli mají body z Vlašimi mít nějaký význam, je potřeba je doma potvrdit.

Co říkáte na první poločas, kdy se zdálo, že měla Vlašim více ze hry?
Byli jsme trochu ospalí. Nevstoupili jsme do zápasu dobře a scházelo nám více pohybu. Nezískávali jsme tolik odražených míčů a nebylo to ono. Dostávali jsme se do tempa delší dobu, dle mého názoru až příliš dlouhou. Mohli jsme se odrazit až zhruba od posledních deseti minut první půlky, v ní náš výkon už snesl přísnější měřítko.

Netrvalo dlouho a ve 33. minutě jste střídali Barnabáše Lacíka za Ondřeje Vintra. Zafungoval tah?
Myslím si, že nám změna pomohla. Barny se do utkání nemohl dostat a cítil jsem, že ztrácíme více míčů a že se na hřišti trochu trápil. Někdy se to tak prostě stane a je to nepopulární gesto. Každopádně nic proti Barnymu, vysvětlím si to s ním, ale viděl jsem, že se trápí a potřebujeme udělat změnu.

Zároveň se zdálo, že jste nebyl úplně spokojen s trávníkem.
Byl jsem nespokojený. Nevím, čím to bylo, ale i hráčům Vlašimi to klouzalo a padali. Povrch byl takový napůl tvrdý, napůl měkký, nedrželo to pořádně. Byli jsme často na zemi a musím si o tom s kluky trošku promluvit, aby se nám to nestávalo. Zkrátka fotbal se na zemi nehraje, potřebujeme být na nohou.

Jak jste viděl vývoj střetnutí ve druhém poločase?
Neřekl bych, že bychom měli dění zcela ve své režii. Byť jsme samozřejmě měli mnohem lepší pasáže hry, kdy jsme dokázali míč podržet a kombinovat s ním. Bylo to i hodně dáno tím, že se Vlašim tlačila směrem nahoru, přičemž my dobře bránili. Právě od pevné obrany jsme se mohli odrazit.

Co říkáte na situaci, jež předcházela vyškovské trefě na 1:0?
U gólu velmi dobře vyřešil situaci Alexis (Alegue, pozn. red.), jelikož se dostal přes soupeře, a Bayo nezpanikařil, ještě si schoval míč pro sebe a dával do prázdné branky. Byl to výborný rychlý protiútok. Nicméně v následující pasáži utkání bylo potřeba uzavřít skóre druhým a třetím gólem, protože šance jsme na to měli.

Právě Alexis Alegue patřil k fotbalistům, kteří dělali Vlašimi asi největší problémy. Jak moc je jeho přínos důležitý?
U každého hráče je potřeba rozdělit výkon na ofenzivu a defenzivu. Do útoku je Alex mimořádný, neboť má klid na míči a zvládne si pro sebe schovat balóny i v těžkých situacích, kdy je pod tlakem soupeře. Je tahový a zároveň má silnou levačku, kterou dokáže narýsovat finální přihrávku či dát gól, a je hladový dopředu. Právě na ta jeho čísla se spoléháme. Ostatní hráči mohou z jeho hry těžit a je obrovským přínosem. Je však potřeba, aby pracoval nahoru i dolů.

Už jste zmiňoval, že Vyškov neproměnil několik vyložených šancí při vedení 1:0. Čím si vysvětlujete, že obdobné akce nekončí gólem?
Tyto příležitosti musíme zakončovat. Stává se, že když si těchto pozic nevážíte, protivník vás může potrestat. A nám se to málem stalo, kdy Vlašim nastřelila břevno, i když jsme to přežili. Toto nás ovšem může vytrestat a do příštích zápasů se komplikací musíme vyvarovat. Ve finální fázi musíme mít větší kvalitu.

Ve vzdálené Vlašimi jste měli parádní fanouškovskou kulisu, výrazně početnější než tu domácí. Jak zní vaše dojmy?
Výborné. Jak jsem říkal po svém příchodu do klubu, vážíme si každého fanouška, když za námi lidé přijedou ven nebo budou chodit na stadion doma. Je potřeba jim všem poděkovat, protože nás mohutně podporovali. Všiml jsme si toho, bylo to markantní a skvělé. Jsme za fandění hrozně moc rádi a poděkování za výkon patří nejen hráčů, ale také fanouškům.

Více
Více
Více
Více
×
Dnes v 10:30 | MUZ
AC Sparta Praha B
MFK Vyškov