18. července 2023, Daniel Kinc

Předsezónní tisková konference: Co na ní zaznělo?

Ve své druhé sezóně od premiérového postupu do FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY předvedl Vyškov doslova snovou jízdu, jejímž výsledkem bylo druhé místo a postup do baráže, v nímž Hanáci pořádně zatopili prvoligového Zlínu. Ambice afrického majitele, které se zdály být jen velkým snem, tak ve Vyškově (a Drnovicích) nabraly reálných obrysů. S podobnými cíli půjde Vyškov i do letošní sezóny.

„Chtěl bych ještě poděkovat zpětně hráčům a realizačnímu týmu za úspěch, co se loni povedl. Seděli jsme tady společně před sezónou, kdy majitel vyjádřil přání hrát o postup a nevím, kolik z vás tomu věřilo, že jsme schopní se o to rvát. Byli jsme v baráži a nakonec jen kousek od toho, aby se to povedlo. Za ten rok se ušel obrovský kus cesty za mě a za to patří dík trenérům i hráčům. Byl to historický úspěch Vyškova," vrátil se ještě jednou k minulé sezóně generální manažer Vyškova Zbyněk Zbořil.

Toho Vyškova, který na jaře dodržel ambice afrického majitele. „Smekám před majitelem, vnímám ho jako vizionáře. Jsem toho tady součástí třetí sezónu a to, co řekl a zmínil, to opravdu dokázal. Má můj neskutečný obdiv, to říkám s plnou vážností. Nepřekvapil na loňské tiskové konferenci jen vás. V konkurenci mužstev jako Dukla a Karviná jsme čeřili vody až do konce. V baráži jsme si zasloužili ve Zlíně dát gól, třeba by to vypadalo jinak. S vizí se plně ztotožňuji i letos, ale je důležité zmínit nějakou realitu, kdy je soutěž neskutečně vyrovnaná,“ říká Zbořil.

A zároveň upozorňuje na věci, které je potřeba zlepšit a stabilizovat: „Jsme malý rodinný klub, tréninkové podmínky jsou na úplně jiné úrovni a o to víc si myslím, že je opravdu neskutečné, co se tu loni událo. Ambice i úspěch by ale měly být podloženy i podmínkami, které tu máme, a proto to schválně zmiňuji. Některé věci jsou za mě na hraně fungování profesionálního klubu, protože dlouhodobě to takhle nepůjde.“

I letos bude Vyškov spoléhat na azyl v legendárních Drnovicích, kde jej čeká třetí sezóna v řadě. „S tím, že hrajeme druhou ligu, se pro nás moc věcí nemění. Měli jsme samozřejmě nějaké varianty v případě postupu, teď je ale z hlediska klubu je pro nás důležité najít řešení ohledně umělého osvětlení v Drnovicích, protože bez toho na konci sezóny zde končíme. To bude hlavní úkol pro vedení klubu, abychom v případě setrvání ve druhé lize tady azylu poté mohli opět pokračovat. Investice bude někde kolem 12-15 milionů korun, bez toho tu my pokračovat nebudeme moct. Je to hlavní mimo sportovní úkol pro tuto sezónu,“ nastínil Zbořil.

V samotné sezóně se bude muset Vyškov vypořádat s odchodem hlavních opor, po nichž byla v celé sezóně velká poptávka z nejvyšší soutěže. „Platíme za to samozřejmě daň v tom, že nám někteří hráči, kteří se v sezóně zviditelnili, odešli – Sampson Dweh do Plzně, Alexis Alegue do Jablonce, Tonda Kinský do Pardubic nebo Fanda Matys do Sigmy Olomouc. Kádr se začínal měnit těmito odchody a na tohle jsme museli nějak reagovat,“ popisuje trenér Jan Kameník, který v průběhu jarní části nahradil na lavičce Vyškova Jana Trousila.

„Měli jsme dva plány přípravy – jeden, který počítal s baráží a jeden bez baráže, kdy ji hrát nebudeme. Dovolená i začátek přípravy se tak nesly i v tom duchu, abychom jsme zvládli kádr znovu postavit tak, abychom byli konkurenceschopní a měli zase nejvyšší ambice, které po nás požaduje vedení,“ dodává.

O dalších posilách se vedou jednání. „Nejsme kompletní, otázka je, které posty doplníme. Nějakou vizi máme, ale je to všechno o jednáních a o nějaké vizi. Ať už jde o hráče z Česka a Slovenska, nebo o hráče, které máme k dispozici skrz agenturu Rainbow,“ poukazuje na možnosti.

Toho, čeho Vyškov loni dosáhl, si budou podle Kameníka vědomi i soupeři v sezóně: „Po úspěšné sezóně začnete být vnímání jinak. daň odchodem hráčů a po úspěšné sezóně začnete být vnímání jinak. Nejste vnímání jako průměrně druholigové týmy, ale jako favorit. Tohle asi přijde i u nás, týmy se na nás budou o to víc připravovat a budou mít ambice nás porazit.“

„Musíme se prezentovat stylem, který bude komplexní a vyvážený po všech stránkách. Komplexnost je velmi důležitá a je vizitkou týmů, kterou jsou úspěšné. Tím se chceme prezentovat i my. Chceme mít dva, možná tři typy rozestavení, aby nás soupeř nedokázal přečíst a využít hráče na více postech,“ plánuje do sezóny hlavní kouč Vyškova, který už si v přípravě vyzkoušel několik nových afrických posil.

Jisté je, že Vyškov bude (chtít) mířit znovu vysoko, velkých soupeřů jej ale čeká hned několik. „Za mě by bylo letos neskutečným úspěchem, kdybychom měli ohrožovat postup do ligy někoho, jako je Zbrojovka,“ uzavírá s úsměvem Zbořil.


Více
Více
Více
Více