23. dubna 2022, Tadeáš Mima

Trousil: Na pohled vyrovnaný zápas, ale Zbrojovku musíte trestat

Bohaté hodnocení si připravil vyškovský trenér Jan Trousil po 25. kole FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY. Jeho svěřenci nastoupili v domácím prostředí proti jasnému lídrovi soutěže Zbrojovce Brno, se kterou zvládla hrát vyrovnanou partii. Co podle něj však byly klíčové momenty ve prospěch hostů?

Jak hodnotíte domácí utkání se Zbrojovkou?
Jsem zklamán z výsledku, ne z výkonu. Na Zbrojovku jsme se připravovali a chtěli jsme jí duel znepříjemnit. Všude jsme poslouchali, že jsme byli jednoznačným outsiderem, ale na hřišti to tak nevypadalo. Vyrovnali jsme se soupeři a ke kvalitě zápasu jsme velkou měrou přispěli i my. Jediná škoda, která nás provází od Příbrami, je zranění Ondry Vintra. Jeho ofenziva i kvalita řešení je na druhou ligu nadstandardní, ale poslední kola nehraje. Proti Brnu naskočil na nějakých třicet minut, jelikož začal s námi lehce trénovat. Říkali jsme si, že podle vývoje bychom ho mohli nasadit – a tato situace nastala. Myslím si, že jeho přítomnost šla hned vidět.

Čím konkrétně?
Chodily přes něj akce, bohužel se nám tyto situace nedaří řešit gólově. Od Příbrami máme období, kdy jsme nedali branku doma. To stejné proti Zbrojovce. V Ústí jsme zase měli pět stoprocentních šancí, přičemž jsme dali jenom jediný gól ze standardky. Podobně to vypadalo na Spartě B, kde jsme měli šancí dost. Provází nás skutečnost, že výsledky neděláme – buď nebodujeme, či pouze remizujeme. Výkonnostně však solidní, nasadili jsme hodně našich mladých kluků a vyrovnali se s tím velmi dobře. Zápasu by asi více slušela remíza, ale nejsme teď produktivní.

Nebyla Zbrojovka až příliš nervózní? Minimálně v první půli se zdálo, že měl Vyškov navrch…
Neřekl bych nervózní. Ve Zbrojovce jsem dlouho hrál a mám tam spoustu kamarádů, takže jí samozřejmě postup ze srdce přeji. Je prakticky rozhodnuto, že oslaví titul. Brněnské zápasy tedy mám nasledované a je znát, že hrají prakticky stejně většinu z nich. Soupeřům Zbrojovky se může zdát, že když proti ní hrají, dokážou se jí vyrovnat, ale problém je jinde. Ostatní týmy nejsou tolik produktivní a nemají tak kvalitní útok. Řezníček, Přichystal, Fousek, Nečas nebo Ševčík. Na druhou ligu jsou velice dobří, a jestliže je nepotrestáte, jako jsme je nepotrestali my v prvním poločase, kdy jsme mohli jít dvakrát sami, přijde to vniveč. Potom Berkovec krásně vytáhne střelu Štěpánka a jsou pořád v klidu.

Z čeho vychází tak velká síla jejich týmu?
Pořád věří svojí věci, že šance se pro Řezňu vždy jednou otevře. A on to uklidí. Stejně to vypadalo i tentokrát, kdy přetlačil naše stopery, ještě si odskočil a uklízel krásně na 1:0. Nicméně i přesto jsme po vystřídání měli iniciativu a dost příležitost, které mohly skončit gólem. Největší z nich měl Joe, kdy z pěti metrů získal střílený centr sám před bránou, ale Berkovec znovu svoje mužstvo podržel. A dodá mu jistotu, že to potom zvládnou. To je ta obrovská síla Zbrojovky. Berky jel fantastický celý ročník, což potvrzoval už v první lize. V této soutěži to předvádí od prvního kola, přestože se Zbrojovce ze začátku nedařilo. Vždy podrží a dá šanci ofenzivním hráčům, aby utkání strhli na svoji stranu.

Co ještě říkáte na obraz hry a druhou trefu soupeře?
Opticky vyrovnaný zápas, kdy si vypracujeme šance a dostaneme Zbrojovku pod tlak. Bohužel je nepotrestáte a oni kvalitu na dvě tři tutovky za zápas mají. To rozhodovalo i proti nám. Druhý gól neberu – někdy na konci nastavení, kdy už kluci čekali, že budou oni hrát u rohového praporku. Ševčík to trefil, ale zápas beru jako 0:1. Měli jsme výsledek zremizovat, situace jsme na to měli. Bohužel teď nemáme snajpra, jenž by udělal ještě více, aby gól přišel.

Chybí vám fotbalovost, nebo už je fáze ligy, kdy nezáleží, jak se výsledek ukope?
Záleží. Na jaře jsme odehráli deset kol a vyjma utkání s Příbramí, kdy nám nešlapala záloha, jsme všechny duely zvládli herně velmi dobře. S nikým to nebylo, že by nás někdo přehrál. Velmi dobře jsme se dostávali do šancí a hráli svůj fotbal, který vede po zisku míče okamžitě nahoru přes rychlá křídla. Dali jsme 39 gólů, jenže za posledních pět kol jen čtyři. Kvůli tomu jsme ještě nezískali ten pojišťující třicátý bod, abychom věděli, že pomaličku můžeme být klidnější, aniž bychom se museli do konce ročníku ohlížet za sebe. Kvůli neproměněným příležitostem teď body neděláme, a byť to není herně špatně, je to špatně výsledkově.

Co teď dělat?
Musíme ten úspěch co nejrychleji udělat. Ve středu máme Vlašim a potom jedeme do Chrudimi, jež je na tom podobně jako my. Tyto zápasy budou pro mladé kluky prubířským kamenem. Nebude to o fotbalu, ale o hlavách. Prakticky nikdo z našich borců nebyl zvyklý hrát o záchranu. Většina tady s námi hrála pořád nahoře ve třetí lize a další přišli z ligových mančaftů, které neměly problémy se záchranou. Jde o to s nimi pracovat, co se týče hlav, aby nespadli do toho, že přestanou hrát fotbal a budou jen chtít bránit a nakopávat balóny. To není náš styl fotbalu, ani ho neumíme a bylo by to velice špatně. Stále musíme pracovat a věřím, že vítězství rychle uhrajeme. Konec sezóny by potom byl takový, jak jsme si ho nastavili a závěr dohrajeme naprosto v pohodě.

Utkání bylo střetem vás jako bývalého stopera s Richardem Dostálkem, jenž si zakládal na poctivé a vydřené hře. Bylo to vidět na obou týmech?
Když jsem začal trénovat ve třetí lize i teď ve F:NL, lidi čekali neustálou hru zezadu, žádné inkasované góly a že nebudeme moc skórovat. Myslím si však, že zatím toho dáváme dost. Nemám rád, aby vzadu zůstávalo čtyři pět hráčů, když útočíme. Kluky pořád nutíme, aby v defenzivě zůstávali maximálně dva s jedním protihráčem a zbytek útočil. Samozřejmě vyváženě. Proto branky střílíme, dostaneme se do těch situací a máme velký počet hráčů ve vápně.

Má to stejně i Zbrojovka?
Myslím si, že ani Ríša nehraje žádného zaňdoura, akorát nemají agresivní napadání. Hráče soupeře u vápna nechají rozehrát, ale protože ví, že mají ofenzivní kvalitu na druhou ligu, tak po ztrátě soupeře vyzvedávají balón a okamžitě míří do kontru. Tam jsou schopni samozřejmě zakončovat, proto mají 50 tref – takže ani u jednoho z nás to není o betonování a spoléhání na standardní situace. My jsme ze 39 gólů dali jen jeden z rohu, zbytek je ze hry. Ani Zbrojovka to asi nemá tak, že by čekala na standardky. Většinou jde o to, že mají sílu vepředu a umí to střílet.

Více
Více
Více
Více
×
Dnes v 10:30 | MUZ
AC Sparta Praha B
MFK Vyškov